Logo

Harrastekurssit - Nosework ja tottelevaisuus

Koirakoulumme Espoossa tarjoaa palveluja hajutyöskentelystä kiinnostuneille sekä ryhmäkursseina että yksityisopetuksena. 

Nosework on kaiken ikäisille ja rotuisille koirille sopiva harrastuslaji. Järjestämme kursseja sekä aloitteleville että edistyneemmille koirakoille. Eläinkoulutuskeskuksen Nosework -kurssit on jaoteltu A, B, C, D ja E -tasoisiin ryhmiin, A:n alkeista E:n edistyneisiin. Näin sinun on helppo katsoa ja valita minkä tasoinen kurssi on sinun ja koirasi tiedoille ja taidoille sopiva. Yksittäisen, alkavan kurssin nimestä käy tuotetiedoista ilmi minkä tason kurssin on kysymyksessä. Jos olet epävarma sopiiko kurssi sinulle, ota yhteyttä: asiakaspalvelu (at) elainkoulutuskeskus.fi

Tottelevaisuuden osalta tarjoamme yksilövalmennusta sekä perustaitojen että pidemmälle vietyjen käytösten osalta. Tottelevaisuuskoulutus on suunnattu koirakoille, jotka harrastavat tai aikovat harrastaa palveluskoiralajeja tai tokoa. 

Yksilövalmennus

Räätälöimme yksilövalmennusta asiakkaan tarpeen mukaan. Yksilövalmennuksen piiriin lukeutuvat erilaiset aiheet arkitottelevaisuudesta yllä mainittuihin kilpailulajeihin. Koulutamme kaikenlaisia lemmikkejä, kuten koiria, kissoja, jyrsijöitä ja lintuja. Käyttämämme koulutustekniikat eivät sisällä pakottamista ja soveltuvat siksi kaikille lemmikeille lajiin, rotuun ja ikään katsomatta.

Yksilövalmennuksen hinta on 1.1.2024 alkaen 82 €/h (sis. alv 24 %).

 

Kurssit ja valmennukset toimitilassamme ovat hyvien kulkuyhteyksien päässä osoitteessa
Karapellontie 4 Cb, Espoo
 

Käytöskonsultaatio 

Alkuvuodesta 2024 pystymme pitkästä aikaa tarjoamaan myös käytöskonsultaatiota pääkaupunkiseudulla. 

Kouluttajaverkostomme ympäri Suomen on laaja. Suosittelemme myös Eläinkouluttajakillan kouluttajia, jotka ovat suorittaneet myös ongelmakoirakouluttajan syventävät opinnot.

------

Tarjoamme tarvittaessa myös käytöskonsultaatiota lemmikkien ongelmakäytösten muokkaamiseen. 

Hoitosuunnitelman onnistumisen edellytys on eläimen omistajan sitoutuminen kouluttamiseen. Usein kouluttaminen edellyttää omistajalta myös kirjanpitoa tuloksellisuuden seurantaa ja uusien suunnitelmien tekemistä varten. 

Konsultaatio pitää sisällään eläimen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin arvioinnin, sekä omistajan tiedot ja taidot huomioon ottavan kirjallisen hoitosuunnitelman, johon liitetään mukaan kullekin sopivat seurannan työkalut.

Mottomme kaikessa toiminnassamme on, että dialogisessa vuorovaikutuksessa eläimen omistajan kanssa löydämme yhdessä ratkaisun ongelmakäytöksiin niin eläimen kuin omistajan hyvinvoinnin lisäämiseksi. 

Käytöskonsultaation hinta on 1.1.2024 alkaen 105 € / h (sis. alv 24 %).
Laskutus tapahtuu face to face -tapaamisessa kuluneen ajan mukaan ja pitää sisällään seurannan kahden viikon ajalle. Lisäksi kotikäyntien yhteydessä peritään matkakulut (verottajan suosittelema korvaus + alv 24 %). 

Ensimmäiseen tapaamiseen varataan aina vähintään yksi tunti (1 h), jatkossa käynnin pituus yleensä lyhenee.


Yksilövalmennuksen ja käytöskonsultaation lisätiedot ja ajanvaraus: 
asiakaspalvelu@elainkoulutuskeskus.fi 


Nosework A: Alkeet

Ei vaadittavia ennakkotaitoja.

KURSSIN JÄLKEEN

Koira osaa:

 • tunnistaa eukalyptuksen

 • etsiä hajua kahdesta erilaisesta ympäristöstä (laatikoilta, sisätilasta tai ulkona) - helpot kätköt

Koiran ohjaaja ymmärtää:

 • Koiran palkitsemisen oikea-aikaisuuden.

 • Uuden hajun merkityksen opettamisen koiralle.

 • Helppojen etsintätehtävien suunnittelun ja toteutuksen laatikoilla ja sisätiloissa.

 • Etsintätehtävien yleistämisen periaatteet.

 • Perusteet hajujen säilyttämisestä ja käsittelystä (mm. kontaminaatio).
   

Nosework B: Sujuvuutta etsintään 

Vaatimuksena Nosework A:n tiedot ja taidot

KURSSIN JÄLKEEN

Koira osaa:

 • Etsiä vaikeampia ja pidempiä etsintöjä laatikko- ja sisäetsinnöissä, sekä ulkona. Kurssin A käytöksiä ja etsintöjä haetaan vahvemmiksi ja sujuvivimmiksi.

 • Ilmaisukäytöksen sujuvaksi irrallaan (edellyttää myös harjoittelua kotona).

Koiran ohjaaja ymmärtää:

 • Olosuhteiden vaikutuksen hajujen käyttäytymiselle; mitä hajua koiralle kouluttaa ja osaa välttää hajuyhdistelmien kouluttamista.

 • Osaa suunnitella vaikeampia kätköjä ja etsintätehtäviä laatikoilla, sisätiloissa ja ulkona.

 • Ymmärtää teoriassa miten ilmaisu liitetään etsintäketjuun ja miksi ilmaisukäytöstä tulee kouluttaa irrallaan etsintätehtävästä.
   

Nosework C: Ajoneuvoetsinnät

Vaatimuksena vähintään Nosework A:n ja B:n tiedot ja taidot

KURSSIN JÄLKEEN

Koira osaa:

 • Etsiä hajua ajoneuvoista (helpot kätköt)

Koiran ohjaaja ymmärtää:

 • Hajujen käyttäytymiseen liittyviä asioita entistä monipuolisemmin.
   

Nosework D: Ilmaisu

Vaatimuksena Nosework A:n ja B:n tiedot ja taidot

KURSSIN JÄLKEEN

Koira osaa:

 • Ilmaista luotettavasti hajun laatikko- tai sisätilaetsinnässä.

Koiran ohjaaja ymmärtää:

 • Miten ilmaisu liitetään etsintäkäytökseen.

 • Miten toimitaan tilanteissa, joissa ilmaisu alkaa heiketä.
   

Nosework E: Edistyneet

Vaatimuksena Nosework A:n, B:n ja D:n tiedot ja taidot

KURSSIN JÄLKEEN

Koira osaa:

 • Etsiä ja ilmaista etsittävää hajua eri osa-alueilla.

Koiran ohjaaja ymmärtää:

 • Miten ratkoa erilaisia koulutuksellisia tilanteita.

Kurssilla harjoitellaan noseworkin osa-alueita ja etsittäviä hajuja (eukalyptus, laakerinlehti, laventeli) osallistujen tarpeista käsin.

K9 Nose Work on vuonna 2008 USA:ssa kehitetty harrastuslaji koirille. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin, mutta pian huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. 

Suomessa laji on jokseenkin nuori ja on Kennelliiton alainen laji. Eläinkoulutuskeskus oli tuomassa lajia Suomeen ja ensimmäisten joukossa opettamassa. Laji on rantautunut myös Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Pohjoismaissa etuliite K9 (lausutaan [’keinain] = canine l. koira) on päädytty pudottamaan pois ja laji tunnetaan Suomessa nykyään noseworkina ja muissa pohjoismaissa nimellä Nose Work.

Noseworkin perusajatuksiin kuuluu, että lajin tulee olla mukavaa tekemistä ja hauskaa sekä ihmisille että koirille. Lajin henkeen kuuluu, ettei tiukkoja palkitsemiseen tai hallintaan liittyviä sääntöjä ei ole.  

Nosework aktivointina sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Kokeisiin tähtääviltä koiranohjaajilta vaaditaan jo enemmän paneutumista ja koirilta tavoitteelliseen hajutyöskentelyyn vaadittavia ominaisuuksia.

 

Nosework kilpailulajina

Kilpailuluokkia on neljä: luokka 1, luokka 2 ja luokka 3. Jokaisessa luokassa suoritetaan etsinnät neljässä erilaisessa osiossa, joita ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkotilaetsintä ja ajoneuvoetsintä. Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja piilojen sekä ympäristöjen vaativuudessa. Jokaisessa osiossa on maksimiaika, jonka sisällä hajun tulisi löytyä. Virhepisteitä saa esimerkiksi, jos koira vahingoittaa etsinnässä esineitä, virtsaa rata-alueelle tai jos omistaja käyttää epäasiallisia menetelmiä. Koira etsii kytkettynä. Myös etsintäaika ratkaisee ja nopeus on valttia, mikäli mielii kokeita/kilpailuja voittaa.

Luokassa 1 etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laakerinlehti, kolmannessa eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Lajin yleisohje ja säännöt ovat ladattavissa Kennelliiton sivuilta. 


Kuvaus koetilanteista kussakin osiossa

Laatikkoetsintä:

Hajua etsitään laatikoiden joukosta ja hajua sisältävä laatikko tulee ilmaista ilman, että esinettä vahingoitetaan. Ilmaisun tulee olla sellainen, että ohjaaja tunnistaa sen (ei tarvitse olla esimerkiksi istuminen tai maahanmeno). Ohjaaja ilmoittaa löydöstä erikseen sovitulla merkillä. Kokeessa etsinnästä otetaan aika etsintäalueelle siirtymisestä ohjaajan löytö-ilmoitukseen.

Sisäetsintä:

Hajua etsitään sisätilassa ja koiran tulee ilmaista haju mahdollisimman tarkasti ohjaajalle niin, että tämä voi kertoa missä haju on. Koira ei saa raapia tai purra esineitä, muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää että ohjaaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten laatikkoetsinnässä.

Ulkoetsintä:

Haju on piilotettu ulkotiloihin rajatulle alueelle. Alueen ei tarvitse olla hajuton, vaan alueella saattaa olla esimerkiksi ihmisten ja koirien hajuja. Koiran tulee ilmaista haju mahdollisimman tarkasti niin, että ohjaaja voi kertoa missä haju on. Koira ei saa raapia tai purra kätköä, muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää, että omistaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten laatikkoetsinnässä.

Ajoneuvoetsintä:

Haju on sijoitettu ajoneuvon ulkopinnalle, rakenteiden sallimiin koloihin tai renkaisiin. Haju piilotetaan kokeeseen pienimmän kokeeseen osallistuvan  koiran kuonon korkeudelle. Autojen lisäksi piiloiksi käyvät myös esim. trailerit ja asuntoautot. Koira ei saa nousta ajoneuvoa vasten, raapia tai purra ajoneuvon osia. Muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää, että omistaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten muissakin lajeissa.
 

Lue lisää lajista Suomen Kennelliiton sivuilta:
https://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/nosework

Opiskelu

Tilaa kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirjeemme

Yhteystiedot

Suomen Eläinkoulutuskeskus Oy

Y-2102991-0


Mervi Niemi

 Mervi Niemen esittely

 050 375 5615

 mervi.niemi @ elainkoulutuskeskus.fiSocial

Asiakaspalvelut

 050 375 5615 (Mervi Niemi)

 asiakaspalvelu @ elainkoulutuskeskus.fiTALOUSHALLINTO

Tmi Tili-Tenhovalo,
Anne-Mari Tenhovalo

Hommaksenkuja 4 C,
02430 Masala

 044 996 7490

 tilitenhovalo @ gmail.com

© Suomen Eläinkoulutuskeskus Oy | ♡ with love & design by adovet oy