Tuloksellisen etsinnän edellytykset | Juha Pasanen

la 10.4.2021 klo 10-12

Luennolla keskitytään niihin keskeisiin tekijöihin, joita etsintäkoiralta edellytetään, että se selvittää menestyksekkäästi ja tuloksellisesti vaativat etsinnät. Etsinnän vaativuuteen vaikuttavat esimerkiksi alueen koko, kätköjen määrä, aikarajoitukset, häiriöt tai ohjaajan ennakkotiedot alueesta/kätköistä ja niiden määrästä.

Näiden tekijöiden yhteissumma on läsnä niin noseworkin ylemmissä luokissa, työtehtävissä kuin tosielämän etsintöjä simuloivassa DOGescape -pelissä. Luento sopii siis kaikille hajutyöskentelyn kouluttajille!

Luennolla tarkastellaan seuraavia etsintäkoiran taitoja ja niiden kouluttamiseen liittyviä seikkoja:

• Ilmaisun osalta tarkastellaan mm. sen selkeyttä ja virheettömyyttä (koira ei saa manipuloida kätköjä ja näin tehdä vahinkoa itselleen, eikä ympäristölle).
  • Järjestelmällinen etsintä on edellytys ajankäytön ja tehokkuuden suhteen, kun ohjaaja ei tiedä kuinka paljon alueilla on kätköjä.
  • Etsinnöissä voi tulla eteen tyhjiä alueita ja nekin tulee kouluttaa, että koiran motivaatio pysyy yllä tai toisaalta sen odotusarvot eivät johda virheilmaisuihin.
  • Etsintä tulee voida keskeyttää ja tauottaa eri syistä johtuen  ilman, että koiran työskentely ja yhteistyö kärsii.
  • Löytöjen/ilmaisujen epäsäännöllisen vahvistamisen edut: kannattaako koira palkita jokaisella kätköllä.

Luento toteutetaan webinaarina Zoomin välityksellä. Rajoitettu osallistujamäärä (90 henkeä).

Seminaariin saatavilla myös KOIRAKKOPAIKKA, joka sisältää käytännön harjoittelua Juhan johdolla! Seminaarin lopuksi koirakkopaikan lunastaneet pääsevät testaamaan etsintäkoiran ja ohjaajan yhteistyötä ja taitoja ainutlaatuisen pelikokemuksen kautta! Lue lisää koirakkopaikasta tästä ja ilmoittaudu mukaan!

YHTEISTYÖSSÄ

TUTUSTU LUENNOIJAAN

Juha Pasanen

Juha on työskennellyt Rajavartiolaitoksen koiratoiminnassa lähes 30 vuotta. Näistä 11 vuotta koiranohjaajana, 10 vuotta työyksikön koiraryhmän koulutusvastaavana ja 7 vuotta Raja- ja merivartiokoululla koiratoiminnan opettajana. Tehtäviin kuului koiranohjaajien opetus, koulutuksien suunnittelu ja kehittäminen, koulutustason testaukset, sekä koirien hankinta ja testaukset. Vuonna 2013 Juha sertifioitiin EU:n Rajaturvallisuusviraston K9- tiimin kouluttajaksi ja 2014 vanhemmaksi kouluttajaksi.

Lisäksi hän on työskennellyt ja työskentelee räjähdekoirien kouluttajana ja konsulttina YK:lle työskenteleville turvallisuusalan yrityksille, sekä eri Euroopan maiden virkakunnille (poliisi, raja ja tulli) niin erikoisetsintä- kuin partiokoirien koulutuksissa.

Tuloksellisen etsinnän edellytykset

Juha Pasanen

10.4.2021 klo 10-12

Asiantuntijaluento kotisohvallesi!