Nose Workin lajiesittely

K9 Nose Work on vuonna 2008 USA:ssa kehitetty harrastuslaji koirille. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin, mutta pian huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. Nykyisin K9 Nose Work on USAssa nopeasti suosiotaan kasvattanut kilpailulaji, johon on koulutettu jo 5 000 koiraa.

Suomessa laji on uusi ja Eläinkoulutuskeskus opettaa sitä ensimmäisten joukossa. Olemme käyneet tutustumassa lajiin Ruotsissa, jossa sitä on harrastettu muutama vuosi. Ruotsissa lajia tuo tunnetuksi ja järjestää kilpailuja Svenska Nose Work klubben, johon Eläinkoulutuskeskus pitää tiiviisti yhteyttä. Laji on rantautunut myös Norjaan ja Tanskaan. Pohjoismaissa etuliite K9 (lausutaan [’keinain] = canine l. koira) on päädytty pudottamaan pois ja laji tunnetaan täällä nimellä Nose Work. Laajempaa Pohjoismaista yhteistyötä lajin sisällä kaavaillaan myös.

Nose Work sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, kolmijalkainen, kuuro tai sokea. Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta erikoistaitoja, perushallinta on riittävä. Lajia ei myöskään harrasteta ryhmäkurssina, jolloin laji sopii myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille.

Nose Workin perusajatuksiin kuuluu, että lajin tulee olla mukavaa tekemistä ja hauskaa sekä ihmisille että koirille. Lajin henkeen kuuluu, ettei tiukkoja palkitsemiseen tai hallintaan liittyviä sääntöjä ole ja koulutusmenetelminä suositaan palkitsemiseen pohjautuvia menetelmiä. Nose Work on laji, jota on helppo harrastaa omassa kodissa ja aktivointimenetelmänä se on verraton. Haasteita kaipaava koirakko voi harjoitella kursseilla tavoitteenaan kokeiden suorittaminen.

Nose Work kilpailulajina

Kilpailuluokkia on neljä: luokka 1, luokka 2 ja luokka 3. Jokaisessa luokassa suoritetaan etsinnät neljässä erilaisessa osiossa, joita ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkotilaetsintä ja ajoneuvoetsintä. Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja piilojen sekä ympäristöjen vaativuudessa. Jokaisessa osiossa on maksimiaika, jonka sisällä hajun tulisi löytyä. Virhepisteitä saa esimerkiksi, jos koira vahingoittaa etsinnässä esineitä, virtsaa rata-alueelle tai jos omistaja käyttää epäasiallisia menetelmiä. Koira etsii kytkettynä. Myös etsintäaika ratkaisee ja nopeus on valttia, mikäli mielii kokeita/kilpailuja voittaa.

Luokassa 1 etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laakerinlehti, kolmannessa eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Eteeriset öljyt käyvät huonosti Nose work –lajiin ja siksi käytämme turvallisia erikoisuutoksia, joita myy nose workia Suomessa edistävä yhdistys Nose Work Finland ry. Lajin säännöt ovat ladattavissa sivuilta, sekä yhdistyksen hajupuodista voi ostaa hajuja.

Kuvaus koetilanteista kussakin osiossa:

Laatikkoetsintä:

Hajua etsitään noin 15 identtisen laatikon joukosta ja hajua sisältävä laatikko tulee ilmaista ilman, että esinettä vahingoitetaan. Ilmaisun tulee olla sellainen, että omistaja tunnistaa sen (ei tarvitse olla esimerkiksi istuminen tai maahanmeno). Omistaja ilmoittaa löydöstä erikseen sovitulla merkillä. Kokeessa etsinnästä otetaan aika etsintäalueelle siirtymisestä omistajan löytö-ilmoitukseen.

Sisätilaetsintä:

Hajua etsitään kodinomaisesta ympäristöstä, joka on suunnilleen yhden pienen huoneen kokoinen ja sisältää esimerkiksi pöytiä, tuoleja, lipastoja ja hyllyjä. Haju voi olla esimerkiksi kirjahyllyssä tai pöydän alapinnalla ja koiran tulee ilmaista haju mahdollisimman tarkasti omistajalle niin, että omistaja voi kertoa missä haju on. Koira ei saa raapia tai purra esineitä, muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää että omistaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten laatikkoetsinnässä.

Ulkotilaetsintä:

Haju on piilotettu ulkotiloihin rajatulle alueelle, jossa voi olla kuormalavoja, ämpäreitä tai muita esineitä sekä rakenteita. Alueen ei tarvitse olla hajuton, vaan alueella saattaa olla esimerkiksi ihmisten ja koirien hajuja. Haju voi olla esimerkiksi seinän raossa, lavan tai reiällisen purkin alla ja koiran tulee ilmaista haju mahdollisimman tarkasti omistajalle niin, että omistaja voi kertoa missä haju on. Alemmissa luokissa haju ei ole vaikeissa piiloissa, kuten maan sisällä, saatavilla maan pinnalla tai kovin korkealla. Koira ei saa raapia tai purra esineitä, muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää, että omistaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten laatikkoetsinnässä.

Ajoneuvoetsintä:

Haju on sijoitettu ajoneuvon ulkopinnalle, rakenteiden sallimiin koloihin tai renkaisiin. Haju pyritään piilottamaan niin, että pienetkin koirat ylettävät siihen ilman ajoneuvoa vasten hyppäämistä.  Autojen lisäksi piiloiksi käyvät myös esim. trailerit ja asuntoautot. Koira ei saa raapia tai purra ajoneuvon osia, muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää, että omistaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten laatikkoetsinnässä.

Videolla Svenska Nose Work klubben esittelee lajia Tukholman suurnäyttelyssä joulukuussa 2014. Videolla demonstroidaan kolmea koe-osuutta: laatikko-, sisä- ja ajoneuvoetsintää.

Linkkejä

Nose Work Finland ry
www.noseworkfinland.com

Lajin yhdysvaltalaiset kotisivut, K9 Nose Work:

Ruotsin Nose Work yhdistys, Svenska Nose Work klubben